*

Ekim Özdemir Mitä jos rakennettaisiin siltoja?

Äärijärjestöt rakastavat meitä

Eilen oli jälleen yksi surun päivä, joka jättää lähtemättömän tahran historiaan iskuna ihmisyyttä, ja ennen kaikkea, elämää itseään vastaan. Tämä tulee entisestään repimään ihmisiä eri lokeroihin. Pelkoa ja vihaa tullaan lietsomaan. Vastakkainasettelulta ei voida välttyä. Ihminen nousee ihmistä vastaan. 

Viimeisimpien, eniten julkisuutta saaneiden murhenäytelmien esiintymislavoina ovat toimineet Lontoo, Pietari, Tukholma ja Manchester. Iskut tulee tuomita perusteellisesti. Radikalisoituneet yksilöt on saatava vastuuseen. Meidän ei tule peitellä ongelmaa. Uskonnollista radikalismia on myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Ilmiöön vaikuttavat monet tekijät. Uskonnon poliittinen ja fundamentaalinen tulkinta ovat yksi syy iskuille. Ideologiaan nojautuvan toiminnan ehkäisy on äärimmäisen vaikeaa. Radikalisoitumista tapahtuu usein uskonnollisten yhteisöjen ulkopuolella, joten sisäisten piirien itsenäinen kontrolli on myös rajoittunutta. Lisäksi uskonnon huono tunteminen altistaa äärijärjestöjen tehokkaalle propagandalle.

Radikalisoitumisen taustalla on myös valtava kirjo muita tekijöitä, jotka liittyvät yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Osa radikalisoituneista on syrjäytyneitä, turhautuneita nuoria. Kuinka voimme ehkäistä eriarvoisuutta? Miten pystymme tehokkaasti kotouttamaan ihmisiä lingvistisesti ja etnisesti homogeeniseen maahan? Mistä löytäisimme keinot lisätä yhtenäisyyttä?

Haaste on valtava. Kuinka voimme yhteiskuntana toimia uhkia vastaan niin, että emme esimerkiksi rajoita syyttömien ja tavallisten kansalaisten uskonnonvapautta? Kokonaisen uskontokunnan demonisointi tai islamin kitkemisestä puhuminen on vain lisäämässä äärijärjestöjen sanomaa: ”muslimit, teillä ei ole kotia lännessä.”

Manchesterin terroristi-isku oli eilisen järkyttävin tapahtuma. Toiseksi murheellisinta oli kuitenkin katsoa ihmisten reaktioita. Osa ihmisistä ilakoi. Mielestäni on sairasta tuntea mielihyvää ihmisuhreja vaatineen tragedian johdosta, vain saadakseen jonkinnäköistä oikeutusta omille asenteilleen ja arvomaailmalleen. 

Väkivaltaa rakastavat järjestöt janoavat juuri tätä. He haluavat meidän tappelevan keskenään. He haluavat, että yhteiskuntamme jakaantuu. Väkivallantekijät etsivät uusia rekrytoitavia juuri vihaisista, syrjäytyneistä ja laiminlyödyistä yksilöistä. Järjestöt antavat meidän tehdä perusteellisen pohjatyön.

Turvallisuusviranomaisten riittävät resurssit, yhteiskunnan sisäinen dialogi ja eriarvoisuuden vähentäminen auttavat osaltaan ennaltaehkäisemään tulevia iskuja. Tällaisen hirmuteon edessä meidän pitäisi olla yhtenäisiä ja tuomita tekijät, jotka sen ansaitsevat. Ei asettua toisiamme vastaan.

Viha luo vaan lisää vihaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Eero Snellman

"Miten pystymme tehokkaasti kotouttamaan ihmisiä lingvistisesti ja etnisesti homogeeniseen maahan? Mistä löytäisimme keinot lisätä yhtenäisyyttä?"

Anna syitä miksi meidän suomalaisten pitäisi kotouttaa teitä? Mitkä ovat syyt joiden takia yhdenkään teistä on tultava meidän maahamme? Mitä tuotte yhteiskunnallemme jota ehdottomasti tarvitsemme? En ole koskaan kuullut yhtäkään järkevää vastausta näihin kysymyksiin, humanitaariset höpöhöpösyyt voit jättää, maailmassa on miljardeja joilla on huonompi elintaso, pitäisikö heidät ottaa?

Turvallisuusviranomaisten resursseja lisättävä? Taas yksi rasite kantaväestölle jolle ei olisi mitään tarvetta ilman teitä, tässäkin tapauksessa poliisi tiesi heti kuka on kyseessä, ilmiannossa vaan kesti hetken, mitä poliisista oli taas kerran hyötyä?

"Viha lisää vihaa" taas tämä latteus, ehkä niin, ongelma vaan ei ole viha vaan ihmisryhmä joka ei anna mitään mutta tuhoaa elämiä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mielestäni olisi monen ongelman ratkaisu jos suomessa kiellettäisiin ihmisten liittäminen uskontokuntiin ennen näiden kuudettatoista ikävuotta. Se olisi linjassa uskonnonvapauden kanssa ja ei vaatisi täten suuria lakimuutoksia.

Toimituksen poiminnat